GaziantepNEREDE NE YENİRSEYAHAT

Gaziantepte Ne Yenir?

Gaziantep'te Nerede Ne Yenir

Gaziantepte Ne Yenir?, Gaziantep’te Nerede Ne Yenir?, Gaziantep Sokak lezzeti nelerdir?  gibi soruları merak ediyorsanız tam size göre bir içerik hazırladık. Gaziantepte Ne Yenir? Tek Tek Sizler İçin Hazırladık.

GAZİANTEPTE NE YENİR?

CİĞER    

Gaziantep’te ciğer yemenin adabı her yöreden farklı. Sabahın erken saatlerinde ciğer yemek daha makbul. Erken derken gerçek bir erkenlik eğer Gaziantep’in en meşhur yerlerinde sabah ciğer yemek istiyorsanız 04:00-05:00’de uyanmanız gerekiyor. Çünkü ciğer sabah saat 08:00’da bile bitmiş oluyor. Günün farklı saatlerinde de tabi ki ciğer yiyebileceğiniz mekânlar var fakat meşhur ciğercilerde durum bu şekilde. Gerçek bir ciğer severseniz ve ben ciğeri en güzel yerde demek istiyorum derseniz bu saatte uyanmaya değecek bir ciğer yiyebileceğinize şüpheniz olmasın. Ciğer şişin yanı sıra sabah gittiğiniz mekanlar ciğer kavurmayı da en iyi şekilde yapıyorlar. Kuyruk yağıyla kavrulan ciğerler kesinlikle en lezzetli hallerine bu işletmelerde kavuşuyor. Gaziantep’te en iyi ciğeri yemek istiyorsanız; Ciğerci Ali Haydar Usta, Ciğerci Mustafa, Lüküs Ciğer Kebapçı’sını tercih edebilirsiniz.

Ciğer
Ciğer               

BEYRAN ÇORBASI

Gaziantep’te yine sabah yemesi makbul olan lezzetlerden biri de beyran çorbası. Gazianteplilere göre beyranın en iyisi sabah saatlerinde içiliyor. Tabi ki akşamüzeri de çorbayı içebilirsiniz fakat akşam saatine kalan çorbanın tadının pekte iyi olmadığını düşünüyorlar.  Adı çorba ama içinde o kadar fazla et ve yancı lezzet var ki ana yemek olarak bile tüketebilirsiniz. Metal olan tabaklara iç yağ ekleniyor daha sonra üzerine pirinç ve kuzu incik didiklenip et suyuyla beraber ocağın üzerinde pişiriliyor. Biraz daha beraber haşlayıp üzerine tekrar tereyağı ve bolca pul biber ekleniyor. Oldukça acı bu lezzet bizce bu haliyle çorbadan çok ana yemeği andırıyor. Buna rağmen Gaziantepliler bu yemeği sabah saatlerinde tüketiyorlar ve beyrana çorba denmesinden oldukça rahatsızlar. Sizde denemek isterseniz sabah erken saatlerinde beyranın tadına bakmanızı tavsiye ederiz. Gaziantep’te en iyi beyranı içmek istiyorsanız; Metanet Lokantası, Sakıp Usta, Yesemek Lokantası’nı tercih edebilirsiniz.

BEYRAN ÇORBASI
BEYRAN ÇORBASI

KÜŞLEME

Gaziantep’te et yemek istiyorsanız seçenekleriniz oldukça fazla fakat etin en hası en alası olan küşlemenin tadı bir başka. Küşleme koyun veya kuzunun omurga bölgesinde 2 parça halinde bulunan 15 Cm’lik bir parça. Bu parçada asla ve asla sinir bulunmuyor has löp et. Az miktarda bulunması ise küşlemeyi daha değerli ve tabi ki daha pahalı kılıyor. Etin sinirsiz olması etin terbiye edilmesini de gerektirmiyor. Çeşitli baharatlarla tatlandırılarak ve ya sadece tuz eklenerek mangalda pişiriliyor. Lokum gibi bir et yemek istiyorsanız küşlemenin tadına muhakkak bakmalısınız. Gaziantepte küşleme nerede yenir? Gaziantep’te en iyi küşlemeyi yemek istiyorsanız; Kebapçı Halil Usta, Şehri Küşleme, Kadir Usta’yı tercih edebilirsiniz.

KÜŞLEME
KÜŞLEME

Gaziantepte Ne Yenir?

LAHMACUN

Lahmacun Türkiye’ye özgü bir lezzet evet ama lahmacunun en iyi yapıldığı yerlerden biri Gaziantep bu kesin bir gerçek. Gaziantep lahmacunu normal lahmacunlardan farklı olarak yapılıyor. İç harcına soğan yerine sarımsak konulur ve klasik lahmacunlardan %30 olan kıyma miktarı Gaziantep Lahmacununda %60-65 civarında olur.  Taş fırında pişirilen lahmacunlar közlenmiş ve soyulmuş patlıcan eşliğinde servise sunuluyor. Lahmacunu hali hazırda seviyorsanız Gaziantep’e gittiğinizde Gaziantep Lahmacunu’ nu kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz. Gaziantep’te en iyi lahmacunu yemek istiyorsanız; Üçler Kebap Lahmacun, Çıtır Lahmacun Salonu,  Kadir Usta Kebap ve Lahmacun Salonu’nu tercih edebilirsiniz.

LAHMACUN
LAHMACUN

NOHUT DÜRÜM

Nohut Türk Mutfağında çok sevilen ve sıklıkla tüketilen bir lezzet. Ama Gaziantep’te yine bir farklılıkla karşımıza çıkıyor. Nohut et suyuyla beraber haşlanıyor daha sonra baharatlanıyor ve yeşillikler, limon, soğan eşliğinde açık bir pidenin üstünde sunuluyor. Sonrasında yapmanız gereken tek şey pideyi dürüm haline getirip mideye indirmek oluyor. Hazırlanması ve tüketilmesi pratik yiyeceklerden biri olan nohut dürüm Gazianteplilerin genel olarak sabah kahvaltılarında tercih ettiği lezzetlerden biri oluyor. Nohut dürüm hem kolay ulaşılabilir olması hem de ucuz olmasıyla öğrencilerin gözdesi olmayı başarıyor. Gaziantep gezisine çıktıysanız ve etle aram pekiyi değil diyorsanız kesinlikle ama kesinlikle nohut dürümü denemelisiniz. Gaziantep’te en iyi nohut dürümü yemek istiyorsanız; Recep Usta, Nizipli Nohut Dürümcü’ yü tercih edebilirsiniz.

NOHUT DÜRÜM
NOHUT DÜRÜM

PATLICAN KEBABI

Et yemeklerini ve kebapların en lezzetlisini yapan Gaziantep mutfağı patlıcana da mutfaklarında oldukça fazla yer veriyor. Ve patlıcanla yaptıkları en öne çıkan lezzette patlıcan kebabı. Etin en iyisini ve bolca kuyruk yağı kullanarak kusursuz bir kebaba imza atan Gaziantepliler bu konuda bolca övgü almayı hak ediyorlar. Et seçimi kadar patlıcan seçimi de çok önemli oluyor tabi ki. Bunu da iyi yaptıklarını söylememize gerek yok sanırım. Eğer patlıcanlı tatları seviyorsanız. Kesinlikle ama kesinlikle patlıcan kebabını denemelisiniz. Gaziantepte patlıcan kebabı nerede yenir? Gaziantep’te en iyi patlıcan kebabını yemek istiyorsanız; Çulcuoğlu Lokantası, İmam Çağdaş’ı tercih edebilirsiniz.

PATLICAN KEBABI
PATLICAN KEBABI

ALİ NAZİK

Yine patlıcan ve yine Gaziantep. Patlıcanın en lezzetli halinden biri alinazik olarak karşımıza çıkıyor Gaziantep’te. Közlenmiş patlıcan yoğurt, sarımsak ve tuz ile ezme haline getiriliyor ve üzerine isteğe göre kuşbaşı veya kıyma olarak etlerini servis ediyorlar kıyma derken bildiğimiz kıyma değil kebap köftesi kıyma olarak anılıyor Gaziantep’te. Son dokunuş olarak da etin üzerine ilave ettikleri eritilmiş tereyağıyla parmaklarınızı yiyebileceğiniz bir lezzete imza atıyorlar. Son zamanlarda yoğurtlu alinaziğin yanı sıra beşamelli alinazikte servise sunuluyor. Gaziantep’te en iyi alinaziği yemek istiyorsanız; İmam Çağdaş, Küşleme Kebaphan’ı tercih edebilirsiniz.

ALİ NAZİK
ALİ NAZİK

İÇLİ KÖFTE

İçli Köfte genel olarak her şehirde yapılsa da Gaziantep’te yapılan İçli Köftenin lezzeti bir başkadır. Bulgurla hazırlanan içli köftenin hamuru; içerisinde konulan çeşitli iç malzemeleriyle lezzetlenir. İç malzemeleri; kıyma, soğan, tuz, pul biber, kekik, kimyon, maydanoz, zeytinyağı ve ceviz gibi lezzetlerle tatlandırılıyor. Kuyruk yağının kullanılması ise içli köfteyi Gaziantep’e has bir tat haline getiriliyor. Güzelce açılıp içi doldurulan içli köfte yağda kızartılarak servise sunuluyor. Sonuç olarak yağı biraz fazla olsa da denemeye değer bir lezzet. Gaziantep’te en iyi içli köfteyi yemek istiyorsanız; Çulcuoğlu Restoran, Yesemek Gaziantep Mutfağı’nı tercih edebilirsiniz.

İÇLİ KÖFTE
İÇLİ KÖFTE

YUVALAMA

Yine Gaziantep ve yine ana yemek görünümlü bir çorba olan yuvalama. Kıyma, baharat, pirinç ve irmik ile hazırlanan bezelye büyüklüğünde hamur topları, nohut, parça kuzu eti ve yoğurtla karıştırılarak hazırlanan Türk damak tadına olabildiğince hitap eden lezzet. Servis aşamasında ise çorbanın üzerine kızmış tereyağı ve nane ile servis ediliyor. Eğer yoğurt çorbasını seviyorsanız kesinlikle denemeniz gereken bir lezzet. Gaziantep’te en iyi yuvalamayı yemek istiyorsanız; Yesemek Gaziantep Mutfağı’nı tercih edebilirsiniz.

YUVALAMA
YUVALAMA

BAKLAVA

Gaziantepte Ne Yenir? Sorusuna cevap olarak akıllara gelen ilk lezzet baklava olur. Baklavanın anavatanı olarak kabul görülen Gaziantep adeta bir baklava cenneti olarak çıkıyor karşımıza. Kötü baklava yeme ihtimaliniz neredeyse yok gibi. Kimi işletme şerbetin ağdasıyla kimi işletme tereyağının tadıyla baklavasına farklı yorum getirir. Sonuç olarak hepsi ama hepsi lezzetli olur. Gaziantep’in havasında mıdır suyundan mıdır orda yenilen baklava farklı bir şehre götürülse bile Gaziantep’te ki gibi lezzet alınmıyor. Gaziantep’ e giderseniz kesinlikle deneyin diyemiyoruz zaten sadece baklava yemek için bile gidebilirsiniz. Gaziantep’te en iyi baklavayı yemek istiyorsanız; Koçak Baklava, Çelebioğulları, İmamçağdaş, Elmacıpazarı Güllüoğlu, Hamido Baklava’yı tercih edebilirsiniz.

Gaziantep’in En iyi Baklavacıları Yazımız İçin Tıklayın.

BAKLAVA
BAKLAVA

KATMER

Gaziantep’te meşhur olan lezzetlerden biri. Katmer genellikle sabah kahvaltılarında tercih ediliyor. Ustaların ellerinde baklava yufkasıyla hazırlanan katmer incecik zar gibi açılıyor. Yufkanın içerisine tereyağı, fıstık, toz şeker ve 200 gr kadar kaymak eklenerek hazırlanır. Daha sonra kare veya simit haline getirilen katmer fırında yaklaşık 5-6 dakika kadar pişiriliyor. Servis aşamasında ise genellikle süt ile servis edilir. Bir porsiyon katmer 2 kişiyi rahatlıkla doyurur. Eğer bir gün denerseniz aklınızda bulunsun. Gaziantep’te en iyi katmeri yemek istiyorsanız; Zekeriya Usta veya Metanet Katmer’i tercih edebilirsiniz.

KATMER
KATMER

KÜNEFE

Her ne kadar Hatay’a ait bir lezzet olsa da Gaziantep’te de künefeyi yaparken hakkını veriyor. Kadayıfın içine peynir, fıstık ve şerbetin eklenmesiyle oluşan şahane bir tatlı. Künefelerinin bu kadar güzel olmasının sebebi en güzel antepfıstıklarını kullanmalarından geliyor belki de. Sipariş verdiğiniz anda hazırlandığı için servis süresi biraz uzun olabiliyor fakat bu bekleme süresi kesinlikle tadacağınız lezzete değiyor. Sıcak olarak servis edilen künefeyi sıcak sıcak soğutmadan yemek en makbulü. Gaziantep’te en iyi künefeyi yemek istiyorsanız; Cumba Künefe veya Özikizler  Künefe’yi tercih edebilirsiniz.

KÜNEFE
KÜNEFE

MENENGİÇ KAHVESİ

Gaziantep’te kahve kültürü de oldukça gelişmiş ve değişmiş olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemiz genelinde oldukça sık tüketilen Türk kahvesini yerini Gaziantep’te menengiç kahvesine bırakıyor. Menengiç kahvesi Menengiç ağacının meyvelerinin kurutularak öğütülmesi ve kavrulması sonucu elde ediliyor. Türk kahvesine kıyasla oldukça yumuşak içimli ve hoş kokulu olan menengiç kahvesini Gaziantep turunuz sırasında dinlenmek için mola verdiğiniz sırada denemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Gaziantep’te en iyi menengiç kahvesini içmek istiyorsanız; Tarihi Tahmis Kahvesi’ni tercih edebilirsiniz.

Tarihi Tahmis Kahveci’sinin Konumu İçin Tıklayın.

MENENGİÇ KAHVESİ
MENENGİÇ KAHVESİ
MENENGİÇ KAHVESİ
MENENGİÇ KAHVESİ

KAHKE

İlk bakışta kandil simidi mi kurabiye mi, diye ikilemde kalırsanız çok haklısınız. İkisinin arasında bir görünüme sahip olan kahke genellikle kurabiye olarak kabul ediliyor. Mahlep, nohut mayası ve sıvı yağ ile yapılan kahke Gazinatep’e özgü bir lezzettir. Bunu yanı sıra çayın veya kahvenin yanında tercih edebileceğiniz harika bir yancı. Gaziantep’te en iyi kahkeyi yemek istiyorsanız; Akşam Simit Fırını’nı tercih edebilirsiniz.

KAHKE
KAHKE

Bu yazımızda Gaziantepte Ne Yenir? anlattık.

Diğer yazımızda Adanada Ne Yenir? anlattık.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu