KayseriNEREDE NE YENİRSEYAHAT

Kayseride Ne Yenir?

Kayserinin Meşhur Olan Lezzetlerini Sizler İçin Paylaşıyoruz

Kayseride Ne Yenir?

Kayseri neyi ile ünlüdür

Kayseride hangi yemek meşhur?

Kayserinin meşhur bir çok yemeği ve tatlısı bulunmaktadır. Bu lezzetleri sizler için araştırıp en iyilerini sizlere paylaşıyoruz.

KAYSERİ MANTISI

Kayseri denilince akla gelen ilk lezzet elbette ki ‘Kayseri Mantısı’. Bir kaşığa 40 adet mantı sığdırmalarıyla övünen Kayserililer mantı işini hakkıyla yapıyor gerçekten. Ana yemek olarak tercih edilen mantı Kayseri’de hemen hemen her evde yapılıyor ve her restoranda bulunuyor.  Hazırlanan mantı hamurları açılıp, küçücük kare şeklinde kesiliyor. Daha sonra içerisine kıymalı harç konulup kapatılıyor. Pişirilme yöntemi de klasik mantılardan farklı kaynamış tuzlu suda değil de su, salça ve yağ ile hazırlanan bir sosta pişiriliyor. Yine klasik bir sunum yapılmıyor. Mantının yoğurdu üzerinde değil de yanında geliyor. Yoğurt sarımsaklı veya sarımsaksız olarak tercihe bırakılıyor. Türkiye’de yapılan en iyi mantıyı yemek isterseniz kesinlikle ama kesinlikle Kayseri’yi ziyaret etmelisiniz.

Mantı kayseride nerede yenir?

Kayseri’de en iyi mantıyı yemek istiyorsanız; Elmacıoğlu, Kaşık-La Restoran, Sultan Sofrası, Çemen’s Gurme, Gubate’yi tercih edebilirsiniz.

KAYSERİ MANTISI
Kayseri Mantısı

KAYSERİ PASTIRMASI

Kayseri’nin birde pastırması meşhur tabii ki. En leziz etlerle çemenin buluşturulması ve marine edilmesiyle hazırlanan pastırma Kayseri’nin en mükemmel tatlarından biri. Genellikle hayvanı sırt kısmındaki etlerle pastırmanın en iyisinin yapılacağı söyleniyor. Çiğ etten hazırlanan pastırma baharatların karıştırılması ile elde edilen çemen ile sıvanarak ve birçok işlemden geçirildikten sonra tüketime hazır hale geliyor.  Günün her saatinde tüketilen pastırma hep sofraların yıldızı ister kahvaltı sofrasında yumurta ile beraber yenilsin isterse kuru fasulyenin içine konularak akşam yemeklerinde tercih edilsin her halükarda lezzetin zirvesi. Eğer pastırmayı direkt yemek istiyorsanız da pastırma adeta zar gibi kesilerek ikram ediliyor makbulü böyleymiş. Restoran menülerinde ülkemizde genel olarak yaygın olan pastırmayla yapılan paçanga böreği veya pastırmalı yumurta gibi lezzetler yok. Pastırmanın yeşilbiber, kırmızıbiber ve biraz domatesle fırın kâğıdının üzerinde pişirilmiş versiyonu kâğıtta pastırma var ki tadı anlatılmaz kesinlikle bu lezzeti deneyimlemelisiniz.

Kayseri’de en iyi pastırmayı yemek istiyorsanız;  Pastırmacı Hayrullah Gurme, Karamavuşlar Sucuk ve Pastırma,  Şahin Concept, Elmacıoğlu, Çemen’s Gurme ve Mutfak, Gubate Restoran’ı tercih edebilirsiniz.

Kayseri Pastırması
Kayseri Pastırması

Kayseri’nin sucuğu meşhur mu?

KAYSERİ SUCUĞU

Kayseri’de pastırma kadar sucuk da meşhur. Temelinde kıymanın çeşitli baharatlarla harmanlanıp belirli fermantasyon işlemlerinden geçirilmesiyle hazırlanıyor. Kayseri sucuğunu market sucuklarından ayıran en önemli özelliği ise üretim aşamasında ki farklılıklar. Kayseri Sucuğunun en büyük rakibi ise Afyon sucuğu Kayseri sucuğunu Afyon sucuğundan ayıran en önemli özelliği daha baharatlı olarak hazırlanması. Buraya ziyaretiniz sırasında kesinlikle ve kesinlikle denemeniz gereken lezzetlerden biri diyebiliriz.

Kayseri’de en iyi sucuğu yemek istiyorsanız; Başyazıcı Et Ürünleri, Şahin Sucukları tercih edebilirsiniz.

Kayseri Sucuğu
Kayseri Sucuğu

PÖÇ KEBABI

Bu Kebap Kayseri’ye özgü lezzetlerden biri.  Pöç dananın kuyruk  sokumuna denir. Bu Kebabı adınını dananın pöçünden yapılmasından alır. Pöç kebabı ise kuyruk sokumu etrafındaki etlerin bir kazana alınarak 15-16 saat tandırda pişirilmesi ile ilde edilen yemeğe verilen isimdir. Ayrıca bu kadar uzun süre pişen et tabi ki pamuk gibi yumuşacık oluyor. Yanında iç pilav ile servis ediliyor. İç pilav yapılırken etin suyu kullanıldığı için pilavın lezzetini de arşa taşıyor. Oldukça yoğun baharatlı aroması ile Kayseri’de oldukça ilgi görüyor. Özellikle kışın kayak turizmine gelen yerli-yabancı turistlerin gözdesi diyebiliriz.

Kayseri’de en iyi pöçü yemek istiyorsanız;  Altın Saray Pöç Tandır, Bağdat Pöç, Başyazıcı Et Ürünleri, Şahin Sucukları tercih edebilirsiniz.

Pöç Kebabı
Pöç Kebabı

Kayseride Ne Yenir?

YAĞLAMA

Kayseri’nin en güzel ve en özel yemeklerinden biri ise ‘Yağlama’. İlk bakışta lahmacuna benzetsek de tamamen farklı tatlar. Bir ısırık aldığınızda asla yetinemeyeceksiniz. Tüm tepsiyi bitirmemek için kendinizi zor tutacaksınız. Öncelikle hamuru hazırlanır ve yağlama yufkaları orta boy bir tabak boyutunda pişirilir. Daha sonra kıymalı, bol domates soslu, yağlı, sumaklı ve baharatlı olan harç pişirilerek hazırlanır. Sonra her yufkanın arasına bolca kıymalı harçtan konularak üst üste yağlama yığını oluşturulur. En son aşamada ise dilimlenen yağlama yığını dilimlenerek servis edilir. Servis edildikten sonra çatalla bir ucundan dürülerek ve sarımsaklı yoğurda batırılarak yenilir. Bol soslu ve yağlı olan kıymalı harç yağlamayı yumuşacık ve ıslak bir hale getirir bu da yufkaların lezzetine lezzet katarak damaklarda adeta bir şölen havası yaratır. Kayseri’de mantıdan sonra kesinlikle ama kesinlikle denemeniz gereken enfes bir lezzet.

Kayseri yağlama en iyi nerede?

Kayseri’de en iyi yağlamayı yemek istiyorsanız; Altındede Pide Fırını, Elmacıoğlu Restoran,  Alemet-i Farika, Saray Çiftliği Ev Yemeğim’i tercih edebilirsiniz.

Yağlama
Yağlama

KURŞUN AŞI

Çorba tarzında bir ana yemek ‘Kurşun Aşı’dır. Bulgurun fındık büyüklüğünde köfteler haline getirilmesi ve haşlanmış nohut ve mercimekle birleştirilerek salçalı bir sosla su ilave edilerek hazırlanması ile yapılır. Ayrıca içerisine kuşbaşı halinde olan dana eti de ilave edilir. Genelde evlerde yapılan bu doyurucu ana yemeği ev usulü yemek yapan lokantalarda da bulabilirsiniz.

Kurşun Aşı
Kurşun Aşı

Kayseride Ne Yenir?

DEVELİ CIVIKLISI

Görünüm olarak Konya Etliekmeğine benzesede tamamen farklı bir lezzet. Develi Cıvıklısı adını Kayseri’nin Develi ilçesinden ve kullanılan etin bıçak arasında kıyılıp cıvık bir hale gelmesinden alıyor. Kayseri’de özellikle düğün ve bayram günlerinin vazgeçilmez yemeği. Hamuru hazır hale getirdikten sonra çok ince bir şekilde açılır. Daha sonra hazırlanan iç harcı hamura yayılarak taş fırında pişirilir. Kayseri’de oldukça sık tüketilen bu lezzetin tadına kesinlikle bakmalısınız.

Kayseri’de en iyi Develi cıvıklısını yemek istiyorsanız; Bereket Develi Cıvıklısı, Lezzet Develi Cıvıklısı, Elmacıoğlu İskender’i tercih edebilirsiniz.

Deve Cıvıklısı
Deve Cıvıklısı

Kayseri tiridi nedir?

KAYSERİ TİRİDİ

Kayseri’nin kendine has yöresel yemeklerinden biride ‘Kayseri Tiridi’. Yörede çok sevilen ve oldukça çok tüketilen lezzetlerindendir. Rulo haline getirilip bir parmak kalınlığında kesilen yufkalar fırında kurutulur. Daha sonra isteğe göre kırmızı et veya tavuk eti haşlanarak didiklenir. Fırından çıkarılan yufkaların üzerine suyuyla berber etler ilave edilir. Son olarak servis aşamasında ise üzerine ince kıyılmış maydanoz ilave edilerek tüketime sunulur.

Kayseri Tiridi
Kayseri Tiridi

ÖRGÜLÜ PİLAV

Oldukça zahmetli olan ‘Örgülü Pilav’ Kayseri’de akşam yemeklerini süsleyen bir lezzettir. Klasik pilavın yerine tüketilebilecek en leziz alternatiflerden biridir. Ayrıca örgülü pilav ismini pilavın üzerini sepet örgüsü gibi süsleyen hamurdan yapılan örgüden alır. Öncelikle bir hamur hazırlanır ve açılır ince ince kesilen hamurlar fırın kabının tabanına sepet örgüsü şeklini alacak şekilde yerleştirilir. Daha sonra ciğer, bezelye, fıstık, kuş üzümü gibi lezzetler pirince ilave edilerek bir pilav elde edilir. Bu pilav hamur yerleştirilen fırın kabının içerisine doldurulur ve fırında pişirilir. Gerek lezzetiyle gerek görüntüsüyle harika bir lezzet yakalanır. Genelde ev hanımları evde yaparlar ya da ev yemekleri servis edilen lokantalarda bulunur.

Örgülü Pilav
Örgülü Pilav

TAHİNLİ YAPRAK SARMASI

Kayseri’de özellikle Talas ilçesinde yapılan ‘Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması’ bildiğimiz sarmadan çok farklı lezzete sahip. Ayva rendesi, pirinç, şeker, tuz, karabiber, nane ve soğanla hazırlanan iç harç yapraklara sarılır. Piştikten sonra sarmaların üzerine tahin ilave edilerek servis edilir. Ayrıca bildiğimiz yaprak sarmasından oldukça farklı olan bu lezzeti Kayseri’de çoğu restoranda bulabilirsiniz.

Kayseri’de en iyi tahinli yaprak sarmayı yemek istiyorsanız;  Alamet-i Farika’yı tercih edebilirsiniz.

Tahinli Yaprak Sarması
Tahinli Yaprak Sarması

TAHİNLİ PİDE VE KATMER

Katmerin tahinle hazırlanışının en güzel hali ‘Tahinli Katmer’ diyebiliriz. İncecik açılan katmer hamuru tahinle birleşip taş fırında pişince en lezzetli halini alıyor. Tahinli pidede Kayseri’de sık sık tüketilen lezzetlerden. Sabah erken vakitte sıcak sıcak fırınlardan alabileceğiniz bu lezzetleri dumanı üzerindeyken denemenizi tavsiye ederiz. Ama sabah yetişemeseniz de bu lezzetlerin her hali güzel.

Kayseri’de en iyi tahinli pide ve katmeri yemek istiyorsanız;  Altındede Pide Fırını, Anteplioğlu Baklava’nyı tercih edebilirsiniz.

Tahinli Pide ve Katmer
Tahinli Pide ve Katmer

Kayseri’nin en meşhur tatlısı nedir?

Kayserinin bir çok tatlısı meşhurdur. En iyileri hangileri detaylı bir şekilde araştırıp sizlerle paylaşıyoruz..

NEVZİNE TATLISI

Tahin ve pekmezin buluştuğu ‘Nevzine Tatlısı’ düğün ve özel günlerde sofraların baş tacı olarak kabul edilir. Tahin, sıvıyağ, ceviz, şeker ve tereyağı ile hazırlanan bir hamur fırın tepsisine yayılır ve pişirilir. Daha sonra üzerine dökülecek şerbetin içerisine pekmez ilave edilerek tatlıya şerbet ilave edilir. Ayrıca üzerine Antep fıstığı ilave edilerek servis edilen tatlı Kayseri mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kayseri geziniz sırasında kesinlikl denemelisiniz.

Kayseri’de en iyi nevzinen tatlısını yemek istiyorsanız;  Çemen’s Gurme ve Mutfak, Bağdat Pöç ve Tandır’ı tercih edebilirsiniz.

Nevzine Tatlısı
Nevzine Tatlısı

ASİDE TATLISI

Kayseri’ye özgü bir tatlı olan ‘Aside Tatlısı’ ana malzemesi pekmez olan bir tatlı olarak karşımıza çıkıyor. Un, su, pekmez ve şeker ocağa konularak muhallebi gibi pişirilir. Ayrıca sürekli karıştırılır ve kaynamaya başlayınca ocaktan alınarak küçük kâselere porsiyonlanır. Son aşamada ise yağda kızdırılan tuz dökülerek servis yapılır. Sıcak veya soğuk olarak tüketilir.

Kayseri’de en iyi aside tatlısını yemek istiyorsanız;  Alamet-i Farika’yı tercih edebilirsiniz.

Aside Tatlısı
Aside Tatlısı

Kayseride Ne Yenir?

YOĞURT TATLISI

Kayseri’de bayramlarda ve özel günlerde yapılan bir diğer tatlı çeşidi ise ‘Yoğurt Tatlısı’dır. Görünüm itibari ile revaniye benzese de içerisinde irmik kullanılmaz irmiğin yerine bolca yoğurt kullanıldığı için adını da buradan almıştır. Ayrıca genel olarak hindistan cevizi tozu ile servis edilen bu tatlı Kayseri’de oldukça sık tüketilmektedir.

Yoğurt Tatlısı
Yoğurt Tatlısı

GİLABURU SUYU

Kayseri’ye özel endemik bir bitki olan ve kırmızı meyvelerden yapılan bir meyve suyu diyebiliriz. Ayrıca tadı biraz kızılcık suyuna benziyor ve ağızda kekremsi bir tat bırakıyor ilk defa deniyorsanız tadı bir hayli ilginç gelebilir. Fakat sıcak yaz aylarında kesinlikle tüketilmesi gereken ferahlatıcı bir içecek.

Gilaburu Suyu
Gilaburu Suyu

Kayseride Ne Yenir? makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Diğer bir yazımızda Konyada Ne Yenir? anlatmıştık

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu