DenizliNEREDE NE YENİRSEYAHAT

Denizlide Ne Yenir?

Denizlinin Meşhur Olan Lezzetlerini Sizler İçin Paylaşıyoruz

Denizlide Ne Yenir?

Denizli Neyi İle Meşhur?

Denizlide meşhur olan tatları kebabından, dolmasına, bulamaç tatlısına kadar her şeyi ayrıntılı bir şekilde yazımızda anlatıyoruz.

DENİZLİ KEBABI

Her yörenin hatta ve hatta her şehrin kendine ait bir kebap kültürü var ülkemizde. Denizli’de ‘’Denizli Kebabı’’yla bu geleneği sürdürüyor. Kuzu etinden yapılan Denizli Kebabı kuzuların parçalara ayrılarak ve şişe dizilerek tuğladan yapılan fırında sakız ağacı veya söğüt ağacı yakılarak pişiriliyor. Daha sonra bakır tepsiler içerisinde altında yumuşacık pidesi üzerinde lime lime olmuş kuzu eti ve yanında soğan, söğüş ve domateste beraber sunulmakta. Denizli kebabını elle yenmekte. Yanında bir de açık ayran söylerseniz değmeyin keyfinize tam bir lezzet patlaması yaşıyorsunuz.

Denizli’de en iyi kebabı yemek istiyorsanız; Kebapçı Enver, Kebapçı Dursun, Hüsamettin Usta Kocabaylar Kebap Salonu , Hacı’nın Yeri, Kebapçı Baki, Kebapçı Halil’i tercih edebilirsiniz.

DENİZLİ KEBABI
DENİZLİ KEBABI

YEN BÖREĞİ

‘’Yen Böreği’’ yada bir diğer adıyla ‘’Leyen Böreği’’. Denizli’de oldukça sık yapılan genellikle ana yemek olarak yapılan veya beş çayına hazırlanan lezzetlerden biridir. Hamuru yoğurulurken mısır unu kullanılmakta. İç malzemeleri ise kıyma, soğan, pulbiber, karabiber ve kimyon konularak hazırlanmakta. Oldukça değişik bir lezzet olan Yen(Leyen) Böreğini Denizli seyahatinizde kesinlikle denemelisiniz.

Denizli’de en iyi yen böreğini yemek istiyorsanız; Anne Eli Ev Yemekleri’ni tercih edebilirsiniz.

YEN BÖREĞİ
YEN BÖREĞİ

KUYU KEBABI

Şu ana kadar yediğiniz kebaplardan en farklı olanı şüphesiz ki ‘Kuyu Kebabı’. Yaklaşık 1,5 metre derinliğindeki kuyularda pişen kuyu kebabı yediğimiz en lezzetli tatlardan biri. 1,5 metre derinliği olan kuyunun en dibine bakır bir kap konulur ve ateş yakıldıktan sonra kuyunun üzerindeki demirlere bağlanan kuzu aşağı sarkıtılır. Yaklaşık 1,5-2 saat pişen kuzunun suyu ve yağı bu bakır kapta toplanır. Kuzu piştikten sonra isteğe bağlı olarak bu su ve yağ karışımı kuzunun üzerine ilave edilerek veya sade olarak servis edilmektedir. Oldukça farklı bir pişirilme şekli ve lezzeti olan kuyu kebabını Denizli’yi ziyaretiniz sırasında denemelisiniz.

Denizli’de en iyi kuyu kebabını yemek istiyorsanız; Meşhur Denizli Kebapçısı, Denizli Çamlık Kebapçısı, Kebapçı Enver’i tercih edebilirsiniz.

KUYU KEBABI
KUYU KEBABI

Denizlide Ne Yenir?

PATLICAN GÖMME

Patlıcan gömme Denizli’de her evde sık sık yapılan yemeklerden biridir. Domates, patlıcan, biber, soğan közün içerisine gömülerek közlenir. Daha sonra bu közlenen sebzeler soyulur. Küçük küçük doğranan sebzeler zeytinyağı, limon ve tuz eklenerek servis edilir.

PATLICAN GÖMME
PATLICAN GÖMME

DENİZLİ USULÜ KATMER

Katmer ama bu bildiğiniz katmerlerden değil ‘Denizli Usulü Katmer’. İncecik açılan hamurun içerisinde patates veya peynirle hazırlanan bir iç harç ilave edilir. Daha sonra birbiri üzerine katlanan hamur tekrar açılır. Bu şekilde hazırlanan katmer sac üzerinde pişirilir. Pişirildikten sonra 2 yüzeyinde yağlanarak servis edilmektedir. Tadına doyamayacağınız bu lezzetli katmer Denizli’de her evde yapılmaktadır.

Denizli’de en iyi katmeri yemek istiyorsanız; Levent Börek’i tercih edebilirsiniz.

DENİZLİ USULÜ KATMER
DENİZLİ USULÜ KATMER

ÇİĞ DOLMA

Denizli mutfağında oldukça sık olarak patlıcan kullanılmakta. Bunlardan biri de ‘Çiğ Dolma’.  Kurutulmuş patlıcanın içerisine bulgur soğan, dereotu ve maydanoz ile hazırlanan iç harcın doldurulması ve pişirilmesiyle hazırlanmakta.

ÇİĞ DOLMA
ÇİĞ DOLMA

PATLICANLI KAPAMA

‘Patlıcanlı Kapama’ patlıcanlı bir yemek daha karşımıza çıkıyor. Uzun uzun ve ince olarak dilimlenen patlıcanlar kızgın yağda kızartılır. Daha sonra bir tencerenin etrafına dizilir. Kırmızı et, biber, domates ve pirinçle hazırlanan pilav kapamanın içerisine doldurulur. Sonraki aşamada patlıcanlar pilavın üzerine kapatılır. Tencereden ters olarak çıkarılır ve bu şekilde servis edilir. Ayrıca patlıcanın yiyebileceğiniz en lezzetli hali diyebiliriz.

Denizli’de en iyi patlıcanlı kapamayı yemek istiyorsanız; Saki Restoran’ tercih edebilirsiniz.

PATLICANLI KAPAMA
PATLICANLI KAPAMA

BİBER TATARİ

Denizli’de acı severlerin favorisi olan bir tat arıyorsanız kesinlikle ‘Biber Tatari’yi önerebiliriz. Denizli’nin Kale ilçesinde özel olarak yetiştirilen Kale biberi ile hazırlanan bu ara sıcak veya meze çeşidini Denizli’de her sofrada bulmanız mümkün. 5-10 adet Kale biberi yağda kızartılmakta. Daha sonra sarımsaklı yoğurdun üzerine konulmakta. Son aşamada ise kızdırılmış tereyağı üzerine gezdirilmekte. Ortaya müthiş bir lezzet çıkıyor. Ayrıca Denizli’de her restoranda Biber Tatariyi deneme şansı bulabilirsiniz.

BİBER TATARİ
BİBER TATARİ

BÖRÜLCE BÖREĞİ

Denizli’de sık  tüketilen lezzetlerden biri börülce. Börülceyle yapılan  nefis tatlardan biri de ‘Börülce Böreği’. Yağ ile ufalanmış  kuru yufkalar yaklaşık 10 dakika karıştırılarak kızartılıyor. Haşlanmış börülceler çeşitli baharatlarla ve kızartılmış kuru yufkalarla harmanlanır. Bu şekilde hazırlanan Börülce Böreği servise hazır hale getirilmektedir.

Denizli’de en iyi börülce böreğini yemek istiyorsanız; Ballı Börek’i tercih edebilirsiniz..

BÖRÜLCE BÖREĞİ
BÖRÜLCE BÖREĞİ

CIZLAMA

Yediğimiz hamur işlerinden oldukça değişik bir lezzet olan ‘Cızlama’ Denizli’ de sıkça tüketilen lezzetler arasında yer alır. Haşlanmış patatesler rendelenir. Un, su ve maya ile beraber yoğurulur. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp tepsiye dizilir. Üzerine ise Oda sıcaklığında beklemiş süt ve kaymak karışımı sürülerek pişmeye gönderilir. Ayrıca Denizli’de hemen hemen her fırında ve pastanede cızlamayı deneme şansı bulabilirsiniz.

CIZLAMA
CIZLAMA

CERPLEME

Denizli’ye özgü bir lezzet olan ‘Cerpleme’ tavuk eti kullanılarak hazırlanır. Haşlanan tavuk eti una bulanıp kızartılır. Daha sonra tavuk suyuna salca eklenerek kızarmış tavuklarla beraber tekrar fırınlanır. Tavuk eti seven herkesin bu lezzeti de seveceğini söylesek haksız çıkmayız.

Denizli’de en iyi cerplemeyi yemek istiyorsanız; Lokanta Pamir’i tercih edebilirsiniz.

CERPLEME
CERPLEME

HAMUR DOLMASI

‘Hamur Dolması’ Denizli’ye ait bir mantı türüdür. Mantı hamurunun içerisine; kıyma, soğan, baharatlar ve ince bulgurla hazırlanan bir harç doldurularak kapatılır. Daha sonra haşlanan hamurlar tabağa alınarak servis edilir.

HAMUR DOLMASI
HAMUR DOLMASI

Denizlide Ne Yenir?

MISIR GÖMBESİ

Mısır unuyla hazırlanan ‘Mısır Gömbesi’ Denizli’de ara sıcak olarak tercih edilen lezzetlerden biri. Hazırlanan hamur ve kıymayla hazırlanan iç harç ile pişirilir. Ayrıca Denizli’de ev yemekleri bulunan tüm lokantalarda bu lezzeti deneyebilirsiniz.

MISIR GÖMBESİ
MISIR GÖMBESİ

BULAMAÇ TATLISI

Denizli yöresine ait olan az malzeme ile lezzetli bir tat yakalayan tatlılardan biri ‘Bulamaç Tatlısı’dır. Su, nişasta ve şeker muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatılır. Daha sonra ise porsiyonlanarak çekilmiş ceviz ile servis edilmektedir.

BULAMAÇ TATLISI
BULAMAÇ TATLISI

Denizlide Ne Yenir? yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Diğer Bir Yazımızda İzmirde Ne Yenir? hakkındaki makalemizi okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu